Waterontharder of ontkalker? Alle verschillen, feiten en fabels uitgelegd.

Waterontharder of ontkalker? Alle verschillen, feiten en fabels uitgelegd.

Waterontharder in Nederland en België.

Wanneer we het hebben over een waterontkalker, bedoelen we eigenlijk hetzelfde als met een waterontharder. Het is de taal die zorgt voor de verwarring. In Nederland spreken we veelal over waterontharders en in België wordt juist de term waterontkalker of waterverzachter gebruikt..

Denk dus niet dat je het verkeerde apparaat hebt gekocht. Het is puur de spreektaal. Wel bestaan er verschillende soorten waterontharders. Hier gaan we wat dieper op in.

Welke soorten waterontharders zijn er?

  1. Ontharden met een magneet
  2. Ontharden met een filter
  3. Ontharden op basis van ionenwisseling

Water ontharden op basis van magnetisme

De werking van een waterontharder magneet, ofwel magneetontharder is gebaseerd op het feit dat calcium en magnesium kristalliseren. Dit zorgt voor de afzetting van kalk wat kalkvlekken geeft in bijvoorbeeld de douche. Een magnetische waterontharder voorkomt dit door het creëren van een sterk magnetisch veld. 

Hiervoor heb je magneten van minimaal 1200 Gauss nodig. Deze manier van ontkalken zorgt er puur voor dat kalk niet kristalliseert. Kalk wordt echter niet verwijderd uit het water, waardoor je niet kunt spreken van kalkvrij water. Daarnaast kan dit magnetische veld ongeveer 3 meter overbruggen, waardoor het alleen plaatselijk werkt en niet voor een gehele woning zoals veelal wordt gesuggereerd. 

Een magneetontharder kan dus best werken als je er meerdere van toepast op diverse plekken en veelal voor de bron waar je last hebt van kalk.

Ontharden van water op basis van filtratie

Water kun je ook ontharden met een waterfilter. Je praat dan over een actief koolfilter welke kalkdeeltjes uit het water kan halen. Anders dan met een magneetontharder haal je hiermee wel alle kalk uit het water. 

Actief koolfilters zijn er in veel verschillende soorten en maten. Naast kalk haal je veel meer deeltjes uit het water wat de kwaliteit van het water (positief) beïnvloed. 

Waar je bij een filter rekening mee moet houden is dat je zelf kunt kiezen hoeveel micron deze moet kunnen filteren. Een erg fijn filter heeft een lage micron. Een grof filter heeft een hoge micron. Hoe lager het getal, des te effectiever het filter is, maar ook des te hoger het drukverlies van dit filter is. 

In de praktijk kan dit betekenen dat er 15 liter per minuut aan waterdruk binnenkomt in de woning, maar dat er na het filter nog maar een druk is van 3 liter water per minuut. 

Filters kun je grofweg indelen in twee toepassingsgebieden. Je hebt het dan over ‘point of entry’ en ‘point of use’ toepassingen. Wanneer je dan kijkt naar een actief koolfilter, dan zie je vanwege het enorme drukverlies dat dit vooral als point of use oplossing wordt ingezet. Je monteert dit filter dan bijvoorbeeld alleen onder de koudwaterkraan waaruit je drinkwater tapt.

Waterontharder op basis van ionenuitwisseling 

Ionen-uitwisseling is het meest voorkomende systeem. Hier spreken we over een cilinder welke is gevuld met hars en daarnaast een zoutvat welke is gevuld met regeneratiezout. De harsbolletjes in de cilinder trekken kalkdeeltjes aan tot deze helemaal verzadigd is.

In het zoutvat ontstaat door toevoeging van water na verloop van tijd pekelwater. De verzadigde hars wordt van tijd tot tijd gespoeld met deze pekeloplossing. Hierdoor wordt de hars weer schoongespoeld van kalk en verdwijnt deze kalk samen met het pekelwater via de afvoer van de waterontharder in het rioleringsstelsel.

Dit systeem is zeer geschikt voor huishoudelijke toepassingen maar wordt al veel langer ingezet voor industriële en commerciële toepassingen.

Over het algemeen genomen kan 1 liter hars 50 liter water per uur volledig ontharden. Dit hangt af van de eigenschap van de harssoort. Daarnaast speelt de hardheid van het water hierin ook een rol. We gaan hier uit van een reductie van 10 dH.

We spreken over hard water als deze meer is dan 6 a 8 Duitse Graden. Zacht water krijg je wanneer alle kalk is teruggebracht naar 0 Duitse graden. Op basis van deze informatie kun je een goede systeem berekening maken. Hier komen we later op terug in een apart artikel.

Ons advies voor een waterontharder.

Onze waterontharders werken net als de vele andere merken op basis van het uitwisselen van ionen. Hierbij worden kalkdeeltjes aangetrokken door de hars die in de hars cilinder zit. Zodra deze hars verzadigd is met kalk, moet dit worden schoongespoeld. 

Dit noemen we ook wel regenereren. Dit gebeurt door het aanmaken van pekelwater middels zouttabletten in een zoutvat. Wil je hier meer informatie over, bekijk dan onze installatie-pagina. Op deze pagina en in een ander artikel gaan we dieper in op het regeneratieproces.

Omdat wij graag voor elk budget een goed systeem op basis van ionenuitwisseling willen leveren, hebben we verschillende series. Zo kun je kiezen voor onze budget-, premium– of high-end oplossing. Daarnaast hebben we deze series ook in de monoblock ofwel cabinet versies., waarbij het zoutvat is geïntegreerd.

Wanneer kies je voor monoblock of een duoblock?

Duoblock systemen, ofwel waterontharders met een los zoutvat zijn vooral geschikt voor inbouw. Denk hierbij aan een meterkast, kruipruimte of andere kleine ruimte. Een zoutvat mag namelijk naast, op of onder de harsfles met stuurklep worden geplaatst. 

Hierdoor ben je ontzettend flexibel in het installeren van een waterontharder. Zelfs 10 meter verderop is geen enkel probleem.

Een monoblock versie, ofwel cabinet ontharder heeft een (mooi) design. Dit maakt hem vooral geschikt voor een installatie in het zicht. Denk hierbij aan een mooie plek in de hal, trap, kelder of berging.

Grootte van de waterontharder

Je hebt grotere waterontharders en kleine versies hiervan. Grote systemen worden vooral industrieel en commercieel toegepast. De kleinere systemen zie je terug in de huishoudens. Dit kunnen onze systemen zijn van 10 tot en met 30 liter harsinhoud.

Wil je meer informatie over welk systeem voor jou van toepassing is? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen of een offerte aanvragen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *