Waterhardheid Amsterdam
De waterhardheid in Amsterdam en omstreken ligt onder het landelijk gemiddelde met een hardheid van 7,8 dh° , maar wat betekent dit voor jou? Na het lezen van dit artikel weet je wat de Amsterdamse waterhardheid is, wat dit voor gevolgen heeft en wat je hier aan kan doen het water zacht te maken in Amsterdam.

Hoe weet ik of ik hard water heb?
Hard water, ook wel kalkrijk water genoemd, is te herkennen aan de smaak en aan de vaak vervelende bijeffecten bij het gebruik van dit kalkrijke water. Een voorbeeld waar calcium en water goed te combineren is, is in het geval van bier. Veel andere voordelen van de kalkrijke combinatie zijn er niet.
Kalkrijk water laat vervelende resten achter, denk aan die doffe douchekop, kraan of het met kalkvlekken bezaaide spatscherm in de douche. Naast de zichtbare kalkaanslag treedt verkalking ook op in de wasmachine, vaatwasser of het dure HiTAC® filter van de Quooker. Zijn deze voorbeelden herkenbaar? Dan kun je er 99% zeker van zijn dat je kalkrijk water hebt in Amsterdam.
Tip! Zelf testen wat de waterhardheid is? Bestel dan de testset.
Hoe hard is mijn water in Amsterdam?
Het drinkwater in Amsterdam wordt geleverd door Waternet aan ongeveer 1,3 miljoen mensen in de gemeente. De waterhardheid opgegeven door Waternet bedraagt sinds 2015 7,8 dH° en wordt al gezien als zachter water dan dat de waterhardheid voor die tijd was. Ook zijn er gebieden waar de hardheid 10,3 dH° bedraagt. De hardheid aangegeven in dH° staat voor Duitse Hardheid en is een meeteenheid gebruikt in Nederland om de hoeveelheid kalk vast te stellen in het drinkwater. Meer lezen over dH°? Lees dan ons artikel over hardheden en het meten hiervan.
Kalkaanslag verminderen in Amsterdam?
26,5 kg staat gelijk aan 331 aardappelen, een 6-jarig kind of een baal hooi. Nu is het geen kind, baal hooi of aardappelen, maar de hoeveelheid kalk dat gemiddeld jaarlijks uit het water kan worden gehaald met het gebruik van een waterontharder.
Dit komt omdat bij een waterverbruik van een gemiddeld 4-persoonshuishouden a 190 m³ per jaar en een hardheid rond de 7,8 dH° leidt tot een kalk hoeveelheid van ongeveer 26,5 kg.
Zelf ervaren hoe gewichtsverlies van kalk voelt? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze waterbehandeling specialisten en zij helpen je graag mee met het zoeken naar de beste waterontharder voor jouw situatie!