Waterhardheid per provincie

Waterhardheid per provincie

Waterhardheid in de 12 provincies van Nederland

De waterhardheid is niet het standaard gespreksonderwerp op de verjaardag, maar we hebben er toch allemaal mee te maken wanneer we douchen, schoonmaken of dat glas verfrissend water drinken op een hete zomer dag. Na het lezen van dit artikel weet je wat waterhardheid is, wat het doet en hoe de waterhardheid in de Nederlandse provincies gesteld is.

Wat is waterhardheid?

Om te weten wat de waterhardheid is in Nederland, is het handig om te weten wat waterhardheid is. De waterhardheid in Nederland wordt uitgedrukt in dH°(Duitse hardheid). Dit wil zeggen dat er een x getal hardheid in het Nederlandse drinkwater zit. Hoe hoger dat dit getal is des te harder het water en dus hoe sneller apparaten en oppervlakken verkalken.

Naast de waardes in dH° kennen we ook vaak de termen zacht en hard water toe aan het drinkwater. In de tabel hieronder zie je indicaties van dH° en de vergelijking met hard of zacht water.

EenheidErg ZachtZachtNormaalHardErg Hard
°dH0-4°4-8°8-12°12-18°>18°

Alles lezen over waterhardheid? Lees dan ons artikel over de waterhardheid.

Waterhardheid in Nederland

De waterhardheid in Nederland zit gemiddeld op 7,69 dH° en dit betekent dat het water, zeker in vergelijking tot andere Europese landen, minder hard is. Toch spreken we pas echt van zacht water wanneer dit 3 dH° of lager is. Vanaf zijn de voordelen echt merkbaar. Dat betekent dat er voor iedereen in Nederland nog winst valt te behalen op het verlagen van de waterhardheid.

Door het verlagen van de waterhardheid heb je niet langer last van kalkaanslag op tegels, kranen, douchekoppen en in waterverbruikende apparaten. Door het 100% kalkvrij water slijten waterverbruikende producten minder hard en scheelt het in de schoonmaakwerkzaamheden. Wie wilt dat nu niet?

 

Waterhardheid Noord-Holland

De waterhardheid in Noord-Holland, de provincie met de Nederlandse hoofdstad Amsterdam dat bekend staat om de prachtige grachten, de waterrijke omgeving een gemiddeld lagere waterhardheid dan de gemeente Noord-Holland.

Gemiddeld ligt de waterhardheid in de provincie Noord-Holland rond de 8 dH° en ligt net boven het landelijk gemiddelde. Mensen in Noord-Holland kunnen dus gemiddeld nog een verlaging van 8 dH° behalen door het installeren van een waterontkalker. Weten wat de potentiële besparing bij jou thuis is? Klik hieronder op de link naar jouw waterleverancier en vraag de waterhardheid van je postcode op bij Waternet,PWN of Dunea afhankelijk van waar je het water afneemt.

Waterhardheid Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland is de waterhardheid gemiddeld 7,2 dH°, dit ligt net onder het landelijk gemiddelde maar biedt nog voldoende ruimte om te verbeteren naar een hardheid van 0 dH°. Weten hoeveel de hardheid bij je thuis is? Kijk dan op de site van de water aanbieder, in de Zuid-Holland zijn dat: Dunea, Oasen of Evides.

Waterhardheid Zeeland

Zeeland, bekend om haar Zeeuwse bolussen, deltawerken en de waterrijke omgeving. De gemiddelde waterhardheid in de provincie Zeeland telt 7,34 dH° en is het water minder hard dan het landelijk gemiddelde. Wel is er nog voldoende hardheid uit het water te halen om Zeeuws kalkvrij water door de leidingen te laten vloeien. Kijk hier naar de plaatselijke hardheid bij de water aanbieder van Zeeland Evides.

Waterhardheid Noord-Brabant

Noord-Brabant staat in de volksmond bekend om het worstenbroodje, Guus Meeuwis en Carnaval. Tijdens dit feest vloeit water met smaakvolle toevoegingen maar ook aan het normale Brabantse drinkwater zit een gehalte kalk, de hardheid zit gemiddeld op 7,98 dH° en heeft daarmee een verhoogde kans op verkalking van je apparatuur. Om exact te weten wat de waterhardheid bij je thuis is kan je dit opvragen bij Brabant Water.

Waterhardheid Limburg

Van oudsher wordt er vaak gedacht dat Limburg de provincie is met het hoogste gehalte kalk in het drinkwater. De metingen wijzen anders uit, gemiddeld kent het Limburgse drinkwater een hardheid van 7,5 dH°. De mannen en vrouwen van WML doen hier hun uiterste best om kalk te verwijderen uit het drinkwater, maar er is nog ruimte voor verbetering. Het is zeker mogelijk de waterhardheid naar het kalkvrije niveau van 0 dH°te brengen met een waterontharder.

Waterhardheid Utrecht

De provincie en stad Utrecht worden vaak gebruikt als het middelpunt van Nederland, ook De Bilt ligt in de provincie Utrecht en wordt gezien als meteorologisch middelpunt van Nederland. Het weerstation op De Bilt zit er ruim 120 jaar. Zouden we deze trend doorzetten, dan zou de waterhardheid ook het gemiddelde van Nederland zijn, maar niets is minder waar. De gemiddelde waterhardheid in Utrecht bedraagt 6,64 dH° en ligt ruim onder het landelijk gemiddelde en wordt geleverd door Vitens. Hier kun je met je postcode de plaatselijke hardheid opvragen om zo te bepalen wat de te behalen hardheidsverlaging kan zijn.

Waterhardheid Overijssel

De provincie Overijssel, bekend om haar Hanzesteden en is dus met water verbonden. Het drinkwater in de provincie Overijssel wordt verzorgd door waterleidingbedrijf Vitens.

Hier kun je de waterhardheid opvragen met je postcode. Gemiddeld ligt de waterhardheid in Overijssel op 9,65 dH° en ligt ruim boven het landelijk gemiddelde. Er is in Overijssel dus ruimte genoeg om de waterhardheid naar beneden te halen.

Waterhardheid Drenthe

Prachtige Heide, mooie bossen en even tot rust komen. Drenthe is de provincie waar rust en ruimte centraal staan. Ook wordt het Drentse water als erg verfrissend ervaren, dit wordt geleverd door de WMD. De waterhardheid in de provincie Drenthe ligt gemiddeld op 7,11 dH° en ligt net onder het landelijk gemiddelde. Wel is er nog voldoende ruimte om de waterhardheid naar het kalkvrije niveau van 0 dH° te brengen.

Waterhardheid Groningen

Er gaat niets boven Groningen, de slagzin van de provincie. Op het gebied van de waterhardheid is dat gelukkig niet waar, want gemiddeld is dat 9,35 dH°.  Dit getal ligt ruim boven het landelijk gemiddelde maar gelukkig niet het hoogste gemiddelde waterhardheid van Nederland. Het water wordt geleverd door Waterbedrijf Groningen en hier kun je ook de plaatselijk hardheid opvragen met behulp van je postcode.

Waterhardheid Friesland

Een Fries kan trots zijn op de eigen taal, eigen bordbewijzering langs de wegen en zelfs een eigen .FR-domeinregistratie. Daarnaast mag je als Fries ook trots zijn op de de waterhardheid maar nipt hoger dan het landelijk gemiddeld met een waterhardheid van 7,8 dH°. Er is helaas geen waterontharder die in het Fries instelbaar is maar voldoende mogelijkheden tot het installeren van een waterontharder die ook in de provincie Friesland de waterhardheid terug kan brengen naar 0 dH°. Het drinkwater in Friesland wordt geleverd door Vitens en kan met behulp van een postcode worden opgevraagd.

Waterhardheid Flevoland

De jongste provincie van Nederland, snel groeiende steden en een beschermd natuurgebied beter bekend als de Oostvaardersplassen. Deze relatief nieuwe Provincie, gelegen in de voormalige Zuiderzee, kent een gemiddelde waterhardheid van 6,25 dH° en is relatief aan de zachtere kant. Wel is er nog een weg te gaan voor het geleverde drinkwater door Vitens om volledig kalkvrij te zijn. Met de postcode kan de hardheid op worden gevraagd.

Waterhardheid Gelderland

De provincie Gelderland is de grootste provincie in Nederland met grootste stad Nijmegen op basis van het aantal inwoners. Naast dat Gelderland de grootste provincie is staat Gelderland bekend om de prachtige natuur gebieden waaronder de Veluwe. Ook stromen de rivieren de Maas en de Rijn door Gelderland, de Rijn takt af in de Waal, Nederrijn-Lek en de IJssel. Dan blijft de vraag, hoe zit het met de aftakkingen van de waterleiding naar de verschillende huishoudens in Gelderland?

De gemiddelde waterhardheid in Gelderland bedraagt 6,34 dH° en ligt ruim onder het landelijk gemiddelde en wordt geleverd door Vitens. Hier kun je met je postcode de plaatselijke hardheid opvragen om zo te bepalen wat de te behalen hardheidsverlaging kan zijn.

Zelf de waterhardheid verminderen?

Na het lezen van dit artikel over de waterhardheden in de verschillende Nederlandse provincies kunnen we ons voorstellen dat je niet langer de aangeleverde kalk waardes in het drinkwater wilt hebben en wilt genieten van 100% kalkvrij water. Wil je weten welke ontharder geschikt is voor jullie situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze waterbehandeling specialisten en zij helpen je graag mee met het zoeken naar de beste waterontharder voor jouw situatie!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *