Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van onze medewerkers van de klantenservice.
Alles over de Waterontharder
Een waterontharder is een modern en innovatief apparaat, dat de kalkdeeltjes uit het leidingwater onttrekt. Dit doet de ontharder op volledig scheikundige basis dat ionenuitwisseling heet. Een waterontharder op ionenbasis is de meest voorkomende en de meest effectieve manier van waterontharding. De waterontharder bestaat uit een harscilinder, zoutvat met regeneratiezout en een aansturingsunit. De harskorrels in de harscilinder zijn van 100% mono-harsen en van de beste kwaliteit. De cilinder houdt het aangetrokken kalk vast tot alle harskorrels verzadigd zijn, of dat de cilinder zijn tijdgestuurde hygiënespoeling dient uit te voeren.
Het regeneratieproces gebeurt door middel van de samenwerking met het zoutvat wat pekelwater bevat. De pekelmelange onttrekt het vastgehouden kalk van de harskorrels en voert dit losgeweekte kalk tezamen met het pekelwater af naar de afvoer. Zo worden de cilinder en alle harskorrels gereinigd en is de cilinder weer in staat om kalk aan te trekken en komt het zout niet in aanraking met het drinkwater.
Dit systeem is uitermate geschikt voor huishoudelijke toepassingen, maar wordt ook al veel ingezet voor industriële en commerciële toepassingen waarbij onthard water van belang is.
Over het algemeen genomen kan 1 liter hars 50 liter water per uur volledig ontharden. Dit hangt af van de eigenschap van de harssoort. Daarnaast speelt de hardheid van het water hierin ook een rol. We gaan hier uit van een reductie van 10dH.
Er wordt over hard water gesproken indien de lokale waterhardheid 8 Duitse graden(dH) of hoger is. Zacht water krijg je wanneer alle kalk is teruggebracht naar 0,1,2 dH, Duitse graden. Op basis van deze informatie kun je een goede systeem berekening maken. Hier komen we later op terug in een apart artikel.
De kosten van een waterontharder hangen af de samenstelling van een huishouden, de lokale hardheid en het totale waterverbruik. Aan de hand van deze gegevens kiest men een passende ontharder en harsgrootte en kan er een inschatting van de jaarlijkse kosten worden gemaakt.
De goedkoopste ontharder start bij €399,- , de keramische ontharders starten bij €649,-. Alles lezen over de kosten van een waterontharder? Lees dan ons artikel hierover.
Wensen jullie advies in welke ontharder voor jullie geschikt zou zijn? Neem dan contact op met een van onze collega’s, die helpen je graag op weg!
Traditionele ontharders zijn voorzien van een hard-kunststoffen binnenwerk, teflon pistons of zelfs kunststoffen pistons. Per definitie betekent dat niet dat dit kwalitatief minder is, echter verschillen ze onderling wel enorm van onderhoudsintensiteit. Des te harder het materiaal, des te minder onderhoud er aan de besturing nodig is.
Keramiek kenmerkt zich als een erg hard materiaal ten opzichte van kunststof en teflon. Hierdoor heeft een keramische waterontharder als grote voordeel, dat deze in tegenstelling tot de kwetsbare en onderhoudsgevoelige onderdelen van traditionele ontharder, onderhoudsarm is. De slijtagegevoelige onderdelen zijn vervangen voor keramische onderdelen. Hierdoor vervallen de mogelijke onderhoudspunten van de waterontharder en is een keramische waterontharder duurzamer, onderhoudsarmer en kwalitatief sterker.
Een waterontharder is een modern apparaat dat de kalkdeeltjes uit het water onttrekt. Dit doet hij volledig op scheikundige basis. Het proces dat hierbij van toepassing is heet ionenuitwisseling, dit is de meest voorkomende en de meest effectieve manier van ontharden. We spreken hierbij over een cilinder welke is gevuld met 100% mono hars en een zoutvat welke is gevuld met regeneratiezout. De harsbolletjes in de cilinder trekken kalkdeeltjes uit het water aan tot deze helemaal verzadigd is.
In het zoutvat ontstaat door toevoeging van water na verloop van tijd pekelwater. De verzadigde hars wordt op basis van tijdsturing en volumesturing frequent gespoeld. Hierdoor wordt het hars weer schoongespoeld van het aangetrokken kalk en verdwijnt de kalk samen met het pekelwater via de afvoer van de waterontharder in het rioleringsstelsel.
Alle ontharders bij WTR worden geleverd met een zogeheten “Bypass”. Een bypass is niets anders dan een omleiding: hierdoor is het mogelijk om de ontharder tijdelijk buiten werking te zetten wanneer er een storing is of de ontharder afgekoppeld moet worden.
De werking verschilt per model, bij de budget modellen geldt dat de bypass wordt ingeschakeld door het omdraaien van een tweetal knoppen. Zie de handleiding.
Bij de Fleck modellen is de bypass van rvs en wordt deze geactiveerd door een rode hendel.Zie de handleiding.
Bij de ceramic Premium & High-end modellen wordt de bypass geactiveerd door het verschuiven van een staaf. Zie de handleiding.
Het lekken van het apparaat kan verschillende oorzaken hebben. Eén van deze oorzaken is condensering van de harsfles. Dit kan gelukkig snel worden opgelost met een condenshoes.
Mocht de lekkage niet voortkomen uit condensatie, neem dan contact op met een van onze medewerkers. We zoeken dan samen naar het probleem en zoeken een passende oplossing.
Vlekken na het installeren kunnen voorkomen, zeker bij wat oudere woningen. Na het moment van plaatsen zal er direct 0 dh water door de leidingen stromen. Toch kunnen er nog wat kalkresten vrijkomen. Dit laat zich dan zien als vlekken.
Gelukkig niet. Het enige wat de waterontharder doet, is het calcium omzetten in natrium. Het calcium wat niet meer binnenkomt via kraanwater is gelukkig verwaarloosbaar. Het lichaam haalt haar kalk voornamelijk uit melk, groenten of sommige noten.
De product afmetingen vind je onderaan de productpagina van de waterontharder of via de link naar onze productinformatie pagina.
Klik dan op de afmetingen van het gewenste model.
Dat hangt af van een paar factoren; de belangrijkste zijn: je jaarlijkse waterverbruik, de grootte van het huishouden, en speciale waterverbruikers zoals een regendouche of bad.
Aan de hand van deze gegevens kunnen onze waterbehandeling specialisten een passend voorstel doen. Ontdekken welke ontharder voor jou geschikt is? Neem dan contact op.
De waterdruk vermindert gemiddeld met 0,1 tot 0,2 bar. Dit komt door het gebruik van koppelstukken en niet de door de ontharder. In de praktijk is dit verwaarloosbaar. Zeker bij oudere woningen neemt de druk vaak ook weer wat toe door het verminderde kalk in de leidingen.
Is de druk altijd al slecht of niet naar wens geweest, overweeg dan de aanschaf van een waterontharder en drukverhoger combinatie.
Dat hangt af van de gekozen ontharder, bij een budget model is het niet mogelijk om een resthardheid in te stellen. Bij de Premium & High-end modellen kan dit wel middels een resthardheid ventiel.
In de handleiding van de ontharder vind je hoe deze juist in te regelen is wanneer er een resthardheid gewenst is.
Op zich niet; na elke spoeling is het zo dat de bacteriën worden weggespoeld en de ontharder schoon blijft. Mocht je toch na iedere spoelbeurt met een gegarandeerd nulpunt beginnen, dan kan het zeker lonen om een chlorinator aan te schaffen.
De plaatsing is enkel mogelijk op de Premium & High-end Ontharder.
Alles over onthardingszout
Zout voor waterontharders wordt gebruikt om de aangetrokken kalk tijdens de regeneratie weer te scheiden van de harskorrels. Goed regeneratiezout is dus onmisbaar voor een continue en goede werking van de waterontharder. Jouw WTR Ontharder voert automatisch de regeneratie spoelingen uit en zal ook zelf het benodigde zout aanzuigen. Waterontharder zout bestel je eenvoudig bij WTR onder accessoires en zout. Het waterontharderzout, ook wel regeneratiezout genoemd, bestaat uit zeer zuiver geraffineerd zout in kristallen en wordt gemaakt van het zuiverste pannenzout dat onder gecontroleerde omstandigheden en onder gelijke druk wordt samengeperst tot zoutkristallen. Je kan alles lezen over regeneratiezout in ons blog hierover.
Voor zout voor waterontharders is het van belang, dat er enkel gebruik gemaakt wordt van regeneratiezout oftewel onthardingszout. Het is van belang dat het gaat om zuiver onthardingszout wat geschikt is voor drinkwater. Ons zout voldoet aan deze kwaliteitseisen en dit zout voor de waterontharder is te bestellen bij WTR
Een waterontharder verbruikt verschillende hoeveelheden zout afhankelijk van de grootte van de hars en het waterverbruik. Dit bepaalt namelijk hoe en hoe vaak een spoeling van de ontharder plaatsvindt en heeft daarom invloed op het zoutverbruik.
Als vuistregel kan je aanhouden dat 1 persoon ongeveer 1 zak zout verbruikt.
Kort antwoord: nee. Dit komt door de puurheid van het zout, strooizout of keukenzout zijn simpelweg niet puur genoeg voor het grondig schoonmaken van de harskorrels in de waterontharder. En strooizout kan voor verontreiniging in de zoutbak zorgen. Bestel passend zout in de webshop.
Alles lezen over onthardingszout, lees dan ons artikel hierover.
Dat is afhankelijk van de gekozen grootte van het zoutvat. Voor het kleine zoutvat geldt de vuistregel dat dit bij gemiddeld verbruik elke 2-3 maanden is, voor het grote zoutvat is dit ongeveer 5-6 maanden.
Niks! Gelukkig kan dit geen kwaad voor de waterontharder. Het ergste is dat je mogelijk weer wat kalk ervaart in het water en als gevolg hiervan hier en daar dient te boenen. Dit is zo hersteld door de volgende stappen:
- Vul de bak met zout
- Zorg ervoor dat het vlottermechanisme niet overloopt in de stijgbuis in het vat
- Start handmatig de regeneratie. Het systeem spoelt en is hierna weer gereed voor gebruik! (controleer hiervoor de handleiding van de ontharder)
Dit klopt indien er een budget of premium ontharder aangeschaft is. Bij de High-end modellen is er sprake van een droog zoutvat of een instelbaar droog zoutvat (Fleck 5800). En zoals de naam ook verklapt, heeft dit vat geen water in het reservoir staat tussen regeneraties in.
Tip! Wanneer het zoutvat goed gevuld is, kan het zijn dat het water slecht zichtbaar is. Maak in dit geval de stijgbuis open door het afdekkapje te verwijderen. Hier is dan makkelijk te zien of er water in het zoutvat zit.
Gelukkig niet, voor echt zoutwater is een tripje naar de zee nog steeds nodig. Het zoute water komt enkel vrij tijdens het spoelproces van de ontharder en wordt afgevoerd via de afvoer. Hierdoor blijft er geen zoutsmaak of zoutrestant achter in het leidingwerk of in de smaak van het water.
Ervaar je wel zout water, dan staat er waarschijnlijk een instelling niet juist. Neem hiervoor dan contact op met de klantenservice.
Regeneratiezout van WTR wordt in zakken van 25kg verkocht. De zakken zout zijn te bestellen voor €19,99 per stuk.
Voor grote afnames of ophalen in Coevorden kan contact worden opgenomen met de klantenservice voor een aangepaste offerte.
‘De keurmeester keurt zijn eigen vlees’, hoor ik u denken. Gelukkig bieden wij deze contracten niet aan, omdat dit voor de consument niet voordeliger is dan het los bestellen van de zakken zout. Daarmee is het vaak niet aan te raden een zout contract af te sluiten.
Daarnaast staat het je altijd vrij om ergens anders je zout te kopen. Van belang is dat het regeneratiezout betreft.
De hoeveelheid natrium die in het water wordt toegevoegd, is afhankelijk van de waterhardheid die op locatie aanwezig is en hoe ver de hardheid wordt teruggebracht. De WTR ontharders brengen de hardheid standaard naar 0 dH. De regel voor het volledig ontkalken van elke dH kalk is 0,0085 gram natrium per dH. Indien we uitgaan van 10 dH die verlaagd wordt naar 0 dH, wordt er per liter water 0,0085 gram natrium aan het water toegevoegd.
Dagelijks wordt er per volwassen persoon zo’n 2,4 gram (2400 milligram) natrium geconsumeerd. Dit betekent dat een volwassen Nederlander die 1 liter kraanwater per dag drinkt, 4% van zijn dagelijkse consumptie aan natrium via het drinkwater zou binnenkrijgen.
Alles over de Installatie
Ja, dit is goed mogelijk! Met onze zorgvuldig samengestelde installatie kit en ruime aanbod van extra installatiemateriaal is het zelf installeren goed te doen. De installatie van de ontharder is met onze uitgebreide handleiding een fluitje van een cent. We raden wel altijd aan om onze handleiding goed door te nemen alvorens je aan de klus begint en het is een pré als er handigheid in de installatietechniek aanwezig is!
Ja, dit is mogelijk! Door gebruik te maken van onze WTR installatieservice nemen wij door middel van onze eigen monteurs de gehele installatie uit handen. Ontdek alles over de installatie door WTR op onze installatie pagina, of neem contact op met onze klantenservice.
Alle handleidingen van elke WTR ontharder zijn vindbaar via deze link
De handleiding is te vinden per ontharder. Ook zijn hier per ontharder de afmetingen & specificaties te vinden. Klik hier verder om naar onze productinformatie pagina te gaan.
De plaatsing van de waterontharder is bij voorkeur rond de hoofdkraan. Zo weet je zeker dat het gehele huis onthard wordt.
Bij een goede montage van de waterontharder dienen de volgende aspecten aanwezig te zijn/bereikbaar te zijn:
- Een waterleiding kort na de watermeter
- Een stopcontact
- Een afvoer
Mocht één van de bovengenoemde aspecten niet direct voorhanden zijn, kan er altijd in naastgelegen ruimtes gekeken worden (kasten, kruipruimtes etc.) naar mogelijke oplossingen.