Quooker ontkalken: De beste manier om kalk te verwijderen?

Quooker ontkalken: De beste manier om kalk te verwijderen?

Bijna niet meer weg te denken uit de Nederlandse keukens. De Quooker is een fantastische toevoeging aan je keuken bij nieuwbouw, verbouw of een enkel een installatie van de Quooker kraan omdat de sodastream en waterkoker toch teveel ruimte innemen op het aanrecht.

Wat is een Quooker kraan?

Een Quooker is een erg handige keukenkraan waar direct kokend water uit komt. Zo heb je altijd meteen kokend water voor een kop thee of een pan water om een eitje in te koken. 

Naast de gewone Quooker heb je ze ook in een uitvoering zodat je in een handomdraai bruisend, kokend heet of extra gekoeld water tot je beschikking hebt. Vaak zijn ze samen met het moderne en robuuste design de echte verkoopargumenten van dit mooie stukje Nederlandse trots. De Quooker komt in verschillende varianten en kleuren en materialen zoals zwart, chroom, goud en koper.

Heeft een Quooker een filter? 

De Quooker kraan komt daarnaast met verschillende filters. Met deze filters komen ook de nodige schoonmaak en onderhoudsverplichtingen. Een Quooker heeft filters om het water extra te filteren maar niet om kalkvorming te voorkomen op je Quooker. Een filter zoals die van Brita voorkomt wel kalk in je Quooker, maar moet je erg vaak vervangen en zijn daardoor een dure onderhoudspost.  Daarnaast: de normale schoonmaak werkzaamheden voor het behoud van je Quooker kraan blijven eveneens belangrijk en zul je met regelmaat de filters moeten vervangen

Kun je een Quooker ontkalken?

Wil je nu niet periodiek in de weer zijn met het schoonmaken van je Quooker kraan dan is een waterontharder een lange termijn oplossing waar je zeker blij van wordt. Doordat de waterontharder de Quooker na plaatsing zal voorzien van kalkvrij water zullen kalkvlekken verwijderen en zeefjes schoonmaken tot het verleden behoren. Ook kunnen de filters van de Quooker vaak langer mee gaan omdat ze minder worden blootgesteld aan kalk.

Zwarte Quooker kalk

Een zwarte Quooker is mooi om naar te kijken maar wel zonder vetvlekken van de vingers en kalk. Om de Quooker goed te reinigen met behoud van de coating is het van belang dat dit enkel gebeurd met warm water en met een zachte schoonmaakdoek.

Schoonmaakmiddelen die Alcohol, isopropanol of ethanol bevatten zijn erg af te raden om te gebruiken. Middelen met deze bestanddelen zijn schadelijk voor de coating op de Quooker.

Chromen, Rvs, Nikkel glans & gouden Quooker

Bij een Quooker met een Chromen-, Rvs-, Nikkel- of een gouden finish is het aan te raden om met een zachte doek en glasreiniger aan de slag te gaan voor het behoud van de mooie finish op je Quooker kraan en ben je gemakkelijk af van je kalkaanslag.

Messing patina Quooker.

Voor het behoud van de mooie messing patina Quooker is het van belang dat het schoon maken net zoals bij de zwarte Quooker gebeurt met een zachte doek en warm water. Voor dit type Quooker geld dat het niet aan te raden is om schoonmaakmiddelen te gebruiken, extra oplettend moet je zijn bij alcoholhoudende schoonmaakmiddelen.

Om dit type kraan een stukje extra verzegeling te geven voor het behoud van de Quooker is het handig om eens in de 3 tot 6 maanden een laagje bijenwas toe te voegen.

Hoe vaak Quooker ontkalken?

Het ontkalken van een Quooker wanneer je geen waterontharder in huis hebt? In dat geval kun je het beste twee keer per jaar de quooker ontkalken. Ondanks een standaard kalkfilter zul je verbaasd zijn wat je nog aan kalkresten hebt. Uiteraard ligt dit ook geheel aan de hardheid van het water in jouw woning.

Heb je al wel een waterontharder in huis? Dan hoef je de Quooker niet apart meer te ontkalken. Ook een filter tegen kalk is dan niet meer nodig om aan te schaffen. Zelfs niets als je flink last hebt van hard water. Let op: Er zijn ook koolfilters, die zijn puur voor geur en smaak filtratie. Deze blijven nog steeds erg handig om te plaatsen.

Wat is de levensduur van een Quooker?

Dit is erg lastig om te beantwoorden. Het hangt ook sterk af van hoe je zelf de Quooker onderhoudt. Sommige leveranciers geven een garantie van 5 jaar. In dat geval mag je aannemen dat een Quooker bij juist gebruik een flinke tijd mee mag gaan. Wij vinden ook dat je iets dergelijks mag verwachten van een apparaat in die prijsklasse.

Quooker en waterontharder 

Door de plaatsing van een waterontharder in het huis geniet je direct van zacht water en zal niet alleen de Quooker hiervan profiteren maar uiteraard het hele huis. Radiatoren, warmtepompen, de badkamer en al het andere sanitair zullen niet langer onderhevig zijn aan kalk, waardoor kalkvorming in en op deze apparaten tot het verleden behoren.

Een waterontharder scheelt dus in de schoonmaak werkzaamheden in de woning en daarnaast kun je ook besparen op de stookkosten en gaan je apparaten vaak langer mee.

Benieuwd welk model voor in jouw situatie het meest op zijn plek is? Neem dan contact op en wellicht neemt er binnenkort een WTR waterontharder een plek in bij jou in huis.

Drukverlies Quooker en kraanzeefje ontkalken

Naast het uiterlijk vraagt de Quooker ook een schoonmaakbeurt aan de binnenkant van de kraan. Een van onderdelen is het kraanzeefje oftewel perlator. Vaak is hier zichtbaar kalkaanslag op en merk je na verloop van tijd dat er drukverlies optreed.

Perlator Quooker losdraaien

Om de perlator los te maken en te ontkalken draai je het zeefje van de kop af door deze met de klok mee te draaien en spoel je deze af met warm water, je zult dan zichtbaar zien dat het zeefje schoon geraakt. Wanneer deze optisch voldoende schoon is geworden, kan je deze weer makkelijk terug plaatsen. Eventueel kun je deze ook een poosje laten weken in schoonmaakazijn.

Vervangen HiTAC filter Quooker

Mocht het zeefje niet de doorslaggevende factor zijn geweest voor het opgelopen drukverlies, dan is er nog een ander optie en deze bevindt zich in de water tank. Het zogenoemde HiTAC® Filter te vervangen om zo weer een optimale waterdruk te krijgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *